Реализирани обучения през 2023г:

 1. ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, гр. Велико Търново
 2. ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Видин
 3. Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, гр. Враца
 4. VI ОУ „Иван Вазов“, гр. Габрово
 5. Иновативно средно училище „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Генерал Тошево
 6. Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“, гр. Кнежа
 7. 4 ОУ „Иван Вазов“, гр. Монтана
 8. НУ „Отец Паисий“, гр. Пазарджик
 9. СУ „Симон Боливар“, гр. Пловдив
 10. АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе
 11. ОУ „Христо Ботев“, с. Лудогорци
 12. ЧУ „Слънчев лъч“, с. Марково
 13. ОУ „Любен Каравелов“, с. Трудовец
 14. Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, гр. Сандански
 15. ЧОУ „Джани Родари“, гр. София
 16. 156 ОбУ „Васил Левски“, гр. София
 17. ПГСС „Бузема“, гр. София
 18. Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София
 19. СУ „Пейо К. Яворов“, гр. Стралджа
 20. ОУ „Петър Парчевич“, гр. Чипровци

 

Реализирани проекти през 2022г:

 1. ОУ Пенчо Славейков, гр. Димитровград с изграждане на биоградинка в двора на училището и инсталация за събиране на дъждовна вода за устойчиво поливане, инсталиране на велопаркинг и кошчета за разделно събиране на боклук
 2. ОУ Христо Смирненски, с. Генерал Тошево с проект за тридневна акция за събиране на пластмасови отпадъци на градския площад, средствата от които ще се оползотворят за засаждане на дръвчета в зоната на училището, еднодневна акция по почистване на зелени площи в околност на язовир, средствата от събрания боклук ще се използва за закупуване контейнери за пластмасови отпадъци, инсталиране на контейнер „Сърце“ за събиране на пластмасови капачки в двора на училището, организиране на арт работилници за декупаж на стара пластмаса и тренинги за рециклиране
 3. ОУ Христо Ботев, гр. Бургас с идея за семеен конкурс за изработване на торби за пазаруване, оползотворяване чрез компостиране на растителните отпадъци в училищния двор, закупуване на роботи, програмирани от ученици, чрез които да се организират училищни състезания за разделно събиране на отпадъците по класове
 4. СУ Стоян Заимов гр. Плевен с идея за създаване на система, включваща възможности за осветление на училищно фоайе, за изграждане на станция за зареждане на мобилни телефони и същевременно измервателна станция – всички използващи фотоволтаична енергия
 5. ППМГ Акад. Иван Ценов, гр. Враца с идея за изработване на дървена преносима маса на стойка с 12 въртящи се сегмента за всеки месец (за краткост наричана АРТ инсталация), която с научни факти да показва информацията, а учениците да могат на практика, чрез мини проекти върху инсталацията, да се обучават какви са научните аргументи зад съответната идея за намаляване на пластмасата и как да я прилагат в ежедневието си

Реализирани обучения през 2022 г.:

 1. ОУ Пенчо Славейков, гр. Димитровград
 2. ОУ Св. Св. Кирил и Методий, с. Поликраище
 3. ОУ Христо Смирненски, гр. Генерал Тошево
 4. 171 ОУ Стоил Попов, гр. Нови Искър
 5. ОУ Кочо Честименски, с. Пищигово
 6. ОУ Екзарх Антим I, гр. Пловдив
 7. ПГХ и ХВТ Д.И.Менделеев, гр. Варна
 8. СУ Христо Ботев, гр. Карнобат
 9. НУ Цани Гинчев, гр. Бяла Слатина
 10. ОУ Отец Паисий, с. Огняново
 11. НФСГ, гр. София
 12. ОПУ 2, Варна
 13. ОУ Христо Ботев, гр. Бургас
 14. ОУ Св. Св. Кирил и Методий, с. Мало Конаре
 15. СУ Стоян Заимов, гр. Плевен
 16. СУ Христо Данов, гр. Пловдив
 17. СУ Цветан Радославов, гр. Свищов
 18. ППМГ Акад. Иван Ценов, гр. Враца
 19. ЧОУ Образователни технологии, гр. София
 20. ПГЕЕ Мария Кюри, гр. Сливен

Реализирани проекти през 2021 г.:

 1.  81 СУ „Виктор Юго“ гр. София с проект за „Растяща класна стая сред природата“
 2. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Порой с идеи за поставяне на контейнери за разделно събиране на хартия, пластмаса и метал, и стъкло, както и създаване на компостер за естествени отпадъци и информационни табла.
 3. Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт “Никола Йонков Вапцаров” гр. Левски с проект за намаляване на консумация на пластмасови бутилки, еднократни санитарни опаковки и хартия чрез монтаж на пречистваща система на чешмяната вода, поставянето на диспенсъри за сапун и сешоари за ръце.
 4. Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии гр. Плевен с идея за създаване на 100% биоразградими чашки от пшенични трици за многократна употреба.
 5. Специално училище за ученици с увреден слух “Проф. д-р Дечо Денев” гр. София с дейности за компостиране и използване на дъждовна вода, създаване на органична градина и прилагане на градско биологично земеделие.
 6. Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Стралджа с инициатива за естетизиране на училищната среда чрез екоакции за почистване, озеленяване, зацветяване и засаждане и създаване на Ученически информационен екоцентър с цел устойчивост на формираните умения и нагласи за чиста околна среда.
 7. ЧОУ “Димитър Екимов” с. Русаля с идея за зелена класна стая на открито, създадена от основно рециклирани бутилки с помощта на учениците, които сами ще изградят мебели от тези бутилки и ще поддържат тази стая.
 8. ОУ “Отец Паисий” с. Огняново с проект за „КАПИТАН ПЛАНЕТА“, целящ повишаването на образоваността на ученици и жители на селото относно проблемите с околната среда, реализиране на вело поход, провеждане на събития, работилница и изложба.

Реализирани обучения през 2021 г.

1. ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Порой
2. Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт “Никола Йонков Вапцаров”, гр. Левски
3. Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, гр. Плевен
4. Специално училище за ученици с увреден слух “Проф. д-р Дечо Денев”, гр. София
5. Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Стралджа
6. 81 СУ Виктор Юго, гр. София
7. ЧОУ “Димитър Екимов”, с. Русаля
8. ОУ “Отец Паисий”, с. Огняново
9. Начално базово училище „Михаил Лъкатник“, гр. Бургас
10. НМУ ”Проф.Панчо Владигеров”, гр. Бургас
11. НПГПТО, “М. В. Ломоносов“
12. Основно училище Отец Паисий – с. Долно Камарци
13. ОУ Пейо К. Яворов, с. Крушевец
14. ПГСС Никола Пушкаров, гр. Попово
15. Професионална гимназия по транспорт ”Макгахан”, гр. София
16. Средно училище Константин Петканов, гр. Бургас
17. СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица
18. СУ „Св.св. Кирил и Методий:, гр. Велинград
19. СУ „Цветан Радославов“, гр. Свищов
20. ЧПГТП Райко Цончев, гр. Добрич

Slide Slide Slide Slide Slide Slide Slide Slide Slide Slide

Блажка Димитрова от Zero Waste

„Заедно за един по-добър свят с Henkel България“

Вече повече от 8 години живея с философията на нулевия отпадък, а повече от 4 години споделям знанието си пред големи аудитории не само в България, но и в САЩ и Европа. 

Започнах да посещавам и училища и да разказвам на децата за различните начини да бъдат героите на планетата Земя, да бъдат нейни пазители. Защото оказа се, децата се вълнуват истински от живота на онази костенурка, която е със сламка в носа; или онзи кит, в който са открили куп пластмасови отпадъци – сред който леген, топка, джапанки и куп други.

И тогава реших, че когато имам възможност, винаги ще посещавам българските училища и ще вдъхновявам децата да бъдат посланици на идеите за намаляване на отпадъка.

През 2021г. посещавах основно и само софийски училища, защото са близо и сравнително лесно стигам до тях. През изминалата година като част от проекта на Хенкел България „Заедно за един по-красив свят“ започнах да посещавам и училища извън София и много голяма част от тези училища бяха в българските села. 

Тази половин година, в която бях част от проекта на Henkel България, бе най-вълнуващото време, защото имах възможността да видя деца от различни социални групи, в различни краища на България, но всички с голям ентусиазъм.

Въодушевена съм от ентусиазма на децата по основните теми заложени в проекта на Henkel – „Пести ресурси. По-малко пластмаса. Да опазваме околната среда.“  Най-вълнуващото по време на проекта е, беше голямото желание на децата да научат нови неща. Правиха торби от стари тениски, изхвърляха разделно отпадъци и участваха във викторина с въпроси за околната среда. Учителите също се включиха, просто защото е толкова интересно да научаваш нови неща и да създаваш „от нищо нещо“ с ръцете си.

Помня учениците от училището във Велинград – бяха само девойки от 9, 10, 11 клас и с тях успяхме да обсъдим детайлно всички онези отпадъци, които като жени създаваме. Говорихме за козметика, дрехи и живота на жените.

В едно софийско училище пък бяха само момчета – там езикът беше доста по-различен. Момчетата на 15,16 и 17 години са истинско предизвикателство, но помня едно конкретно момче, което знаеше толкова много за околната среда, че в един момент го оставих той да разкаже на съучениците си за рециклирането и управлението на отпадъците в България. Беше вдъхновяващо, а аз самата научих няколко нови неща. Всъщност, аз учех през цялото време.

В с. Русаля – частно училище за изоставени децa- децата бяха около 20 на брой – между 1 и 8 клас – всички заедно. Докато си говорихме по темата за рециклирането, активно се включваха с въпроси и искаха да научат колкото се може повече и на изпращане тичаха след колата …и се смееха, махаха ми и викаха „Да се върнете пак!“.

Благодарна съм, че имах възможност да се докосна до толкова деца с различни съдби и интереси, че имах възможност да се вдъхновя самата аз от тяхната сила за промяна и желание да живеят. 

През 2022 година за втора поредна година бях част от проекта на Хенкел „Заедно за един по-красив свят“ и посетих още 20 училища из цялата страна. Преживяването тази година бе не по-малко вълнуващо от първа година. Останах с усещането, че учениците стават все по-въвлечени в темата за околната среда и проявяват още по-голям интерес. Тази година успяхме да достигнем до още повече ученици. Посетих много села, срещнах се с много вдъхновяващи учители, видях огромния потенциал на децата в нашата страна.

Всяко училище, което посетих, остави следа у мен. По-важното обаче е, че децата в училище жадуват за нови интересни знания, грижа ги е за природата и наистина си тръгват вдъхновени от срещи с хора извън тези в ежедневието в училище. Учениците са и тези, които раждат идеи, които може да се окажат в основата на решения на проблеми, с който се сблъскваме ние „големите“. Децата имат и нагласата на „Всичко е възможно“, което при нас „големите“ често се оказва спирачка да реализираме мечтите и целите си. 

Щастлива съм, че открих чрез проекта „Заедно за един по-красив свят“ още един смисъл в моя живот – да правя това, на което съм се посветила. Мечтая си да достигна до всяко едно училище в България, а моят пример да последват още много млади хора и да отделят от времето си за посещения на нечия класна стая и среща с учениците.

Приключението за мен продължава.