Защо е важно да пестим водата?

Въпреки че 71% от повърхността на Земята е покрита с вода, само 2,5% от нея е прясна и годна за пиене. По-малко от 1/3 от тази вода е достъпна за нас. Останалото е далеч от досега ни – замръзнала в глетчери или в полярните шапки, или е твърде дълбоко под повърхността на земята.

С други думи, ако 100 л представляват всичката вода на планетата, около половин супена лъжица е прясната вода, която можем да ползваме.

Знаете ли, че 70 до 90% от екологичния отпечатък на нашите продукти се генерира по време на употребата им? А дори малките промени в ежедневните ни навици могат да повлияят положително на устойчивото ни потребление.

Добрата новина е, че не е толкова трудно да пестим тази вода. Не е нужно да променяме целия си начин на живот, а да следваме прости съвети, за да намалим количеството, което използваме у дома. Да добавим, че това може значително да намали сметката ни за вода.

Можем да започнем днес и да направим света едно по-добро място.

От вземането на по-къси душове до това да спрем водата докато си мием зъбите, ползването на по-малко вода е по-лесно, отколкото можете да си представите. Простите действия водят до големи резултати.

Как мога да използвам по-малко вода?

Вярваме, че големите промени могат да дойдат с малки стъпки. Всеки от нас използва до 250 л вода всеки ден. Как да спестим няколко литра в ежедневната си рутина? Лесно е!

В банята

За да пестим вода, можем да използваме опцията за половин пускане в тоалетната.
Не оставяйте водата да тече без причина, когато си миете ръцете и зъбите, за да намалите ненужното потребление на вода.
Спирайте водата докато се сапунисвате в банята.
Екстра съвет: Инсталирайте си душ-слушалка с функция за спестяване на вода.
Една пълна вана е около 150 – 200 л вода. Затова, взимайте си по-често душ, отколкото вана!
Намаляването на времето, в което си взимате душ, ще Ви спести вода, пари и ще имате повече време за по-важни и красиви неща в живота.
Пускайте пералня само когато е пълна.
Екстра съвет: Перете тъмни дрехи със студена вода. Това ще Ви спести вода и енергия и ще запази цвета на дрехите.
Когато чистите у дома, използвайте само водата, която Ви е наистина нужна. В повечето случаи половин кофа ще Ви е достатъчна.

 В кухнята

Миенето на съдове под течаща вода отнема около 150 л вода! Много по-добре е да напълните мивката с вода и да измиете съдовете в нея.
Пълните съдомиялни обикновено използват по-малко вода от това, което Ви е нужно, за да измиете съдовете си на ръка.
Гответе храната си с възможно най-малко вода. Освен това, подсигурете правилния размер на съдовете си, които няма да изискват повече вода.

В градината

Ако имате възможност да събирате дъждовна вода, използвайте я за поливане на растенията си.
Настройвайте пръскачките така, че само градината Ви да се полива, като не позволявате на водата да отива към къщата или улицата.
Добра идея е да сложите слой мулч край дърветата и растенията, за да намалите изпаренията и да поддържате земята по-хладна.
Поливайте растенията рано сутринта или късно следобед, когато температурите са по-ниски, без да се изпарява водата.

Как мога да използвам по-малко ресурси?

Всички ние можем да спомогнем за намаляването количеството на отпадъците, като подкрепяме процеса на рециклиране. Ето няколко съвета за това как да пазим ресурсите на земята с малко усилия.

 Рециклиране

Препоръките за разделно събиране могат да бъдат различни там, където се намирате Вие. Можете да получите информация за местните стандарти от общината или отговорните фирми за събиране на отпадъци.
Празните стъклени бутилки и буркани се изхвърлят в зелените контейнери, а някои бутилки подлежат на обратно изкупуване от магазините. Плоските стъкла, като например от прозорци, са изработени по различна технология и не се изхвърлят в тези контейнери. Те трябва да се предадат като строителни отпадъци.
Няма нужда пластмасовите и стъклени контейнери, както и консервите да бъдат идеално чисти преди да ги изхвърлите. Но е хубаво да съборите всички остатъци от съдържанието им.
Не всичко, което има хартия трябва да се изхвърли в контейнера за хартия. Термо-хартията, като касови бележки, хартиени опаковки с покритие, мокри кърпички, изцапани с храна салфетки и кутии за храна или пица, както и тапети, не могат да бъдат рециклирани и затова се изхвърлят с общия боклук.
Пластмасовите опаковки често са съставени от няколко различни вида пластмаса. Можете да премахвате напълно капачките от кисело мляко, например, за да бъдат материалите разделени.
Можете да спестявате място в контейнера за отпадъци като сплесквате празните опаковки. Различни материали, обаче, не трябва да се пъхват един в друг, за да не се смесват и да могат по-лесно да се преработват след това.

Намаляване на отпадъците

Докато пазарувате, избирайте продукти, които имат малко опаковки или такива, които нямат никакви опаковки. Или си купувайте по-голяма разфасовка.
Може да ползвате торбички от плат, които са за многократна употреба. Те не само са по-устойчиви от пластмасовите торбички, но и в достатъчно дългосрочен период, и от хартиените.
Да избирате качествени стоки си заслужава. Потърсете информация за дълготрайните продукти и спестете за еднократна покупка, вместо да купувате евтини продукти отново и отново.
Много енергия е необходима за производството на консерви. Опитайте да избегнете такъв тип опаковки, особено за краткотрайни стоки и избирайте такива, които имат някакъв процент рециклиран материал.
Стъклените бутилки за повторно ползване могат да се напълнят до 50 пъти, пластмасовите такива – до 25 пъти. Можете да ползвате и други опции, като красиви стъклени буркани, например.
Не купувайте твърде много. Помислете от какво наистина имате нужда преди да отидете на пазар – това ще се отрази добре не само на средствата Ви, но и на околната среда.
Помислете кое е важно за принтиране и кое може да се запази като файл.
Използвайте своето въображение и можете да превърнете нещо старо в нещо ново. Просто се развихрете!

Намалете излишните покупки: Задайте си следния въпрос, преди да купите каквото и да било: Наистина ли ми трябва този артикул?

Компостирайте: Не всеки има двор с градина, но ако имате възможност, Ви препоръчваме да си направите компост.

Нашата мотивация за инициативата 

Много от ресурсите, които използваме на ежедневна база са невъзобновяеми и ще се изчерпят в един момент. Ако не се отнасяме отговорно към тях днес, ще изпитаме недостиг в близкото бъдеще. Това не само ще повлияе нашия начин на живот, но също така може да доведе по икономическа нестабилност.

В допълнение, трябва да имаме предвид и негативния ефект върху околната среда. Тези резултати ще се видят от една страна от извличането и обработката на суровини, което е с цената на много енергия. А от друга, от неправилното използване на отпадъци, което ненужно влияе негативно върху околната среда.

Henkel създава инициативата ЗАЕДНО ЗА ЕДИН ПО-КРАСИВ СВЯТ, за да вдъхнови потребителите да поемат тези стъпки. Ако искате да намалите отпечатъка си, започнете днес.

Прост пример: рециклирането на консерви от алуминий произвежда 95% по-малко СО2 и 97% по-малко замърсяване на водата, отколкото извличането на нов материал. А производството на рециклирана хартия не само произвежда по-малко СО2, но и спестява до 60% енергия и 70% вода, сравнено с производството на първични фибри.

Когато рециклираме, увеличаваме количеството на преработен отпадък – спестяваме значително количество ресурси, намаляваме замърсяването и дори генерираме нови работни места. А най-хубавото нещо е, че това е лесно!

Световната Банка предвижда, че в световен мащаб се произвеждат около 3,5 милиона метрични това отпадък всеки ден. Ако не променим поведението си, прогнозата е, че повече от 11 милиона метрични това твърд отпадък ще се генерира дневно до 2100 година.

Най-доброто решение за околната среда е да се произвежда възможно най-малко отпадък. Световната Банка, обаче, предвижда увеличение на твърдия отпадък двойно до 2025г. Още една причина да променим подхода си така, че да обръщаме внимание повече на резултатите от потреблението си.

Трябва да имате предвид, че всичките Ви усилия по рециклирането ще умножат важността си, ако започнете да купувате продукти с рециклирана пластмаса в опаковките си. Така не само подпомагате процесите на рециклиране, но и още повече намалявате използването на първични ресурси.

За да подкрепи този процес, Henkel си партнира с организацията The Plastic Bank (линк към сайта: https://plasticbank.com/our-impact/). Организацията работи в бедни райони на света с голямо замърсяване по бреговете и във водните площи. Бедното местно население в тези райони си изкарва прехраната като събира и предава за преработка отпадъчната пластмаса, а Henkel я изкупува и влага в суровините за опаковките си. Събраната по този начин пластмаса се нарича социална пластмаса (или Social Plastic®) и ще можете да я откривате във все повече опаковки.

Материали за първоначално обсъждане и брейнсторминг

 Be Smarter Save Water (smarterinitiative.com) – уеб сайт на международната инициатива на Henkel

Sustainability explained through animation

Sustainability in everyday life | Sustainability

How To Make Your School More Sustainable

How to Start a Green Initiative at School

Kids contribution to sustainability